We helpen je om met lastig gedrag om te gaan

Gedrag

Omgaan met lastig gedrag en agressie

Ergernissen en ongewenst gedrag nemen helaas steeds meer toe. Op school in de klas, op straat als mensen worden aangesproken, in teams, op de werkvloer, etc. Het begint meestal klein. Maar verbale en fysieke dreiging vormt in toenemende mate vast onderdeel van ons (dagelijks) werk en leven. Het varieert van klaag- en zeur-gedrag, schelden, kritiek op de regels, disrespect, persoonlijke belediging tot fysieke bedreiging. De impact van ergernissen en ongewenst gedrag wordt sterk onderschat en leidt tot stress. Goed functioneren wordt daardoor steeds moeilijker en leidt tot verloop en/of uitval.
Communicatie
Vanuit onze opvoeding, maar ook tijdens de opleidingen, wordt er nauwelijks aandacht besteed aan het omgaan met ergernissen en ongewenst gedrag. In de dagelijks praktijk vinden wij het moeilijk anderen hierop aan te spreken of terecht te wijzen. En als mensen op een onjuiste wijze worden aangesproken vanuit een professionele, ongelijkwaardige gezagsverhouding, bijvoorbeeld docent versus leerling, manager versus medewerker of handhaver versus burger, is de kans op escalatie groot.
Communicatie
Kortom, als docenten, managers, leidinggevenden, handhavers en teams door zelfinzicht anderen op een juiste wijze aanspreken op ergernissen of ongewenst gedrag, is de kans op escalatie klein. Dit leidt tot minder stress en voorkomt uitval door ziekte. Met onze aanpak komen mensen tot bloei, groeit het (werk)plezier en worden resultaten eerder bereikt.
Communicatie
De dagelijkse praktijk en ervaringen vormen voor ons het vertrekpunt. We luisteren aandachtig en analyseren gezamenlijk de voorbeelden. Vervolgens plaatsen we de gebeurtenissen in een eenvoudig theoretisch kader. Hierbij wordt samen met een professionele acteur (optioneel) inhoud gegeven aan praktijksimulaties. Daardoor ontstaat een herkenbare verbinding met de praktijk. Door persoonlijke feedback en aanvullende instructies ervaren de deelnemers stapsgewijs het effect van onze succesvolle methode. Het geleerde kan de volgende dag direct worden toegepast.

Workshop

Na deelname aan de workshop omgaan met lastig gedrag en agressie zijn deelnemers in staat:
Ongewenst gedrag te benoemen en hierover op effectieve wijze feedback te geven
De oorzaken van escalerend gedrag bij zichzelf en anderen te herkennen
Het verschil tussen lastig en agressief gedrag te herkennen
Ongewenst en/of agressief gedrag te voorkomen
Lastig, tegenwerkend en agressief gedrag om te buigen naar coöperatief gedrag
Inhoudelijk op een juiste wijze feedback te geven
Lastig gedrag (eerder) bespreekbaar te maken
Hun werkzaamheden met meer plezier, en dus voldoening, uit te voeren
Hun omgeving positief te beïnvloeden in de richting van het gewenste resultaat

Communicatie

De manier waarop mensen met elkaar omgaan, in teams samenwerken of de wijze waarop ze worden aangesproken zijn belangrijke factoren voor succes. Toch vormt die een belangrijke bron van irritatie en zelfs stress. En dat heeft altijd ongewenste gevolgen voor prestaties van medewerkers, teams en uiteindelijk organisaties. Naast realistische praktijksimulaties inventariseren we de (kern) oorzaak en gaan we gezamenlijk op zoek naar een duurzame (systemische) oplossing.

Leren omgaan met lastig gedrag?

Mail je mailadres naar info@aicon.nl

Adres

Aicon groep B.V.
Varsseveldseweg 35
7061 GG Terborg

Social media

Vind ons op
twitterlinkedinenvelopephonechevron-right-circle